Obtenció de l'oli d'oliva

Fitxa Tècnica

Cal destacar:

Preu final amb la subvenció del Pla Microcred: 225€


Preu original del programa: 505 €


Aquests estudis estan finançats amb fons públics amb una subvenció de fins al 70% del cost directe del programa formatiu. Estan adreçats a persones residents d’entre 25 i 64 anys.


Matrícula i criteris de prioritat


 La matrícula s’acceptarà per ordre d’inscripció, fins a completar les places disponibles.


 Per tal de garantir la màxima adequació al perfil del curs, s’aplicaran els criteris de prioritat següents:


Criteris de prioritat



  1. Pertinença al sector oleícola. Es prioritzaran les persones vinculades professionalment al sector de l’oli.

  2. Inscripció completa a les quatre microcredencials d’oli. Consulta l’apartat Cursos associats per veure el detall de cada microcredencial.

  3. Una matrícula per empresa. Cada empresa només pot inscriure una persona. Cal especificar el nom de l’empresa a l’apartat Observacions del formulari d’inscripció.


 Ordre d’admissió


 Entre les persones que compleixin els criteris anteriors, l’ordre d’admissió es determinarà segons el moment en què s’hagi completat tot el procés d’inscripció, és a dir:



  • quan la persona s’hagi inscrit a les quatre microcredencials, i

  • hagi enviat tota la documentació requerida per l’equip de Gestió Acadèmica del CFP.

Introducció:

Aquesta microcredencial respon a la necessitat del sector oleícola de disposar de professionals altament formats en el procés d’extracció de l’oli d’oliva verge, ja que la qualitat final del producte depèn directament de com es gestionen les olives i es controlen els diferents passos del procés d’elaboració.

Adreçat a:
  • Professionals del sector oleícola que necessiten especialitzar-se en processos d'extracció d'oli d'oliva verge extra.
  • Directors i gerents d'empreses oleícoles que volen millorar la competitivitat i la qualitat del producte.
  • Tècnics i professionals científics i intel·lectuals vinculats a la producció i control de qualitat de l'oli.
  • Tècnics i professionals de suport en processos d'elaboració i gestió d'almàsseres.
  • Treballadors qualificats en activitats agrícoles i peons que participen en la collita i postcollita.
Criteris de selecció:
Currículum Vitae
Codi:
MCOBTOLIQ-A1-2026-1
Títol al que dóna dret:
Certificat d'aprofitament
Objectius:

  • Comprendre els sistemes d'extracció d'oli i la seva evolució històrica, i com adaptar-los a diferents tipus d'almàssera i escales de producció.
  • Conèixer la relació existent entre la composició química de l'oli i la composició química de l'oliva de la que prové, avaluant l'impacte del procés d'extracció sobre la qualitat i vida útil del producte.
  • Entendre els fonaments científico-tècnics de les fases de molta, batut, centrifugació, decantació i filtració.
  • Entendre com aplicar estratègies de regulació integral del procés i controlar els punts crítics per assegurar un oli de qualitat.
  • Aprendre a gestionar de manera sostenible els subproductes i residus de l'almàssera, complint la normativa i implementant bones pràctiques ambientals.
  • Integrar coneixements teòrics i pràctics a través de la visita a l'almàssera.

Competències professionals:

  • COE1. Supervise food quality: Supervisar els punts crítics de control i verificar el compliment dels requisits de seguretat i qualitat en l’almàssera.

  • COT 1. Planning and organising: Planificar i organitzar les operacions de recepció, molta, batuda, centrifugació i filtració per optimitzar rendiment i qualitat..

  • COT 2. Think proactively: Anticipar possibles desviacions en el procés productiu


Direcció:
Montserrat Mestres Solé
Coordinació acadèmica:
Docents:
Laura Aceña Muñoz
Durada:
3.75 ECTS (37.5 h)
Impartició:
presencial
Idiomes en que s'imparteix:
Castellà, Català
Dates:
del 16/03/2026 al 20/03/2026
Horari:

  1. Dilluns i Dimarts: de 9:00 h a 13:00 h i de 15:00 h a 18:00 h
  2. Dimecres i Dijous: de 9:00 h a 13:00 h i de 15:00 h a 19:00 h
  3. Divendres: de 9:00 h a 14:00 h

Ubicació:

Campus Sescelades

Plànol de situació:

Preu:
225 €
Contacte:
Telèfon de contacte:
977 77 9960
Entitats col·laboradores:

  • Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA Mas Bové)


Temari del curs

Inscripció