Màster interuniversitari de formació permanent en Tecnologies d'Hidrogen

Fitxa Tècnica

Cal destacar:

Més informació del màster


Formulari d'inscripció


Per a superar el programa de màster es requerirà haver superat els treballs de les diferents assignatures, un mínim del 80% d'assistència en les hores lectives i haver defensat un treball de fi de màster.


Mondragon Unibertsitatea emetrà a les i els estudiants que acreditin ser titulats universitaris i que hagin estat avaluats satisfactòriament el títol propi de màster interuniversitari de formació permanent en Tecnologies d'Hidrogen de Mondragon Unibertsitatea, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat Rovira i Virgili, Universitat del País Basc / Euskal Herriko Unibertsitatea i Universitat de Saragossa en col·laboració amb el Centre Integrat de Formació Professional Somorrostro, l'Institut Escola del Treball, l'Institut Conde de Ríos, el Centre Públic Integrat de Formació Professional Piràmide, la Fundació per al Desenvolupament de les Noves Tecnologies de l'Hidrogen a Aragó i l'Escola d'Organització Industrial.


Aquells estudiants que, a la data de finalització del màster, no puguin acreditar els requisits exigits per a obtenir el títol, però hagin superat el màster, Mondragon Unibertsitatea emetrà un certificat informatiu i sense efectes acadèmics.

Introducció:

L'hidrogen és un dels vectors energètics amb major potencial per a reduir la dependència de combustibles fòssils i l'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle. L'aposta institucional per aquesta tecnologia en l'anomenada transició energètica és clara. Segons un informe de Hydrogen Council, els projectes destinats a desenvolupar l'hidrogen verd com a font neta d'energia sumaran una inversió a nivell mundial de més de 250.000 milions d'euros fins a l'any 2030. Els fons europeus de recuperació Next Generation, encaminats a treballar per l'estratègia de descarbonització total de tots els sectors econòmics en 2050 a Europa, també aposten de manera clara per aquesta tecnologia.

El màster interuniversitari de formació permanent està dirigit a professionals interessats a formar-se en tecnologies de l'hidrogen i les seves aplicacions, una especialitat alineada amb les estratègies europees de descarbonització i l'impuls al sector industrial de l'hidrogen.

Els continguts impartits en aquest màster estan actualitzats i alineats amb els avanços tecnològics més innovadors i avantguardistes, a fi de mostrar les noves tendències i obtenir una visió de les tecnologies de l'Hidrogen. El component pràctic és un dels eixos centrals d'aquesta aposta formativa, perquè els i les participants realitzaran pràctiques regulars amb paquets de simulació, visites tècniques a empreses, a més de pràctiques presencials en laboratori per a testar els conceptes i eines analitzades.

Petronor-Repsol promou aquest màster, dissenyat i avalat per 5 universitats: Mondragon Unibertsitatea, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat del País Basc/ Euskal Herriko Unibertsitatea i la Universitat de Saragossa, juntament amb altres 6 centres formatius i de recerca: el Centre Integrat de Formació Professional Somorrostro, el Centre de Formació Professional Comte de Rius, el Institut Escola del Treball, el Centre Públic Integrat de Formació Professional Piràmide, la Fundació de l'Hidrogen a Aragó i l'Escola d'Organització Industrial.

Adreçat a:

El Màster està dirigit a professionals d'empresa que requereixin especialitzar-se i capacitar-se en les tecnologies al voltant de l'hidrogen en les diferents etapes de la cadena de valor.

Aquest programa està recomanat per a persones titulades en grau o màster en:

 • Enginyeria Civil
 • Enginyeria dels Recursos Energètics
 • Enginyeria de Tecnologies de Telecomunicació
 • Enginyeria Elèctrica
 • Enginyeria en Electrònica Industrial i Automàtica
 • Enginyeria en Tecnologies Industrials
 • Enginyeria Marina
 • Enginyeria Nàutica i Transport
 • Enginyeria Mecànica
 • Enginyeria Química
 • Grau o llicenciatura física o química
 • Grau en Enginyeria d'Automoció
 • Interessats en especialitzar-se en aquesta temàtica per obrir nous camins professionals
Codi:
MITECHIEN-A1-2024-4
Títol al que dóna dret:
Màster de formació permanent
Objectius:
 • Conèixer, comprendre i analitzar les tecnologies de generació d'hidrogen.
 • Conèixer, comprendre i analitzar les tecnologies d'emmagatzematge, transport i distribució de l'hidrogen.
 • Conèixer, comprendre i analitzar les tecnologies de transformació de l'hidrogen.
 • Conèixer, comprendre i analitzar aplicacions de l'hidrogen.
 • Conèixer, comprendre i analitzar el risc i seguretat en l'ús de l'hidrogen.
 • Avaluar les implicacions econòmiques i l'impacte ambiental de la implantació de les tecnologies de l'hidrogen i la seva aplicació.
Sortides professionals:

 • Supervisor i gestor de l'explotació de processos i plantes de producció d'hidrogen

 • Supervisor i gestor de manteniment de processos i plantes de producció d'hidrogen

 • Supervisor i gestor de l'explotació de sistemes d'emmagatzematge, transport i distribució d'hidrogen en estat gasós i líquid

 • Supervisor i gestor del manteniment de sistemes d'emmagatzematge, transport i distribució d'hidrogen en estat gasós i líquid

 • Supervisor i gestor en l'operació i el manteniment de sistemes de combustió basats en hidrogen i les seves mescles

 • Supervisor i gestor de l'operació i el manteniment de piles de combustible

 • Enginyer d'aplicacions de les tecnologies de l'hidrogen en l'àmbit industrial, mobilitat i ús urbà/residencial.

 • Supervisor i gestor del risc i seguretat en l'aplicació de les tecnologies de l'hidrogen emplenant la normativa vigent

 • Analista de l'impacte econòmic i mediambiental de tecnologies de l'hidrogen en processos i aplicacions.

Itinerari formatiu:

METODOLOGIA D'APRENENTATGE


La metodologia docent del programa facilita l'aprenentatge de l'estudiant i l'assoliment de les competències necessàries. Aquest màster s'impartirà majoritàriament en modalitat virtual síncrona a través d'una plataforma virtual. El professorat impartirà les sessions des de diferents localitzacions (Bilbao, Barcelona, Tarragona i Saragossa). S'oferirà la possibilitat als participants d'assistir presencialment a aquestes sessions i de fer visites a empreses. Les pràctiques seran presencials i es realitzaran en laboratoris ubicats en instal·lacions dels centres que participen en aquest màster.


Sessions en línia síncrones i es basa en un sistema de participació activa en el qual es desenvolupen 3 tipus d'activitats: • Classes expositives participatives.

 • Exercicis pràctics amb paquets de simulació: es posarà a disposició dels participants un servidor amb tots els programes que necessiten utilitzaren el desenvolupament del màster. En la fase final del programa cada participant farà un treball individual de fi de màster. Es tracta d'un treball d'aplicació real en la seva empresa el qual permetrà consolidar els coneixements tècnics adquirits. Els participants comptaran amb l'assistència d'un tutor o tutora.

 • Pràctiques de laboratori: En el desenvolupament del màster, en cadascuna de les assignatures, es realitzaran pràctiques presencials en els laboratoris que permetrà aprofundir en els conceptes, eines i la seva aplicació.

Direcció:
José M Canales Segade
Coordinació acadèmica:
Fèlix Llovell Ferret
Mercedes Sanz Millán
Pedro Luis Arias Ergueta
José Ángel Peña Llorente
Jordi Llorca Piqué
Sergio San Martin Pinedo
Docents:
Alberto Coronas Salcedo
Fèlix Llovell Ferret
Mercedes Sanz Millán
José M Canales Segade
Pedro Luis Arias Ergueta
José Ángel Peña Llorente
Jordi Llorca Piqué
Sergio San Martin Pinedo
Victor Manuel García Taravilla
Felipe Andrés Garcés Pineda
Sabrina Belén Rodríguez Reartes
Durada:
60 ECTS (600 h)
Impartició:
virtual
Idiomes en que s'imparteix:
Castellà
Dates:
del 18/10/2024 al 31/07/2026
Horari:

Divendres de 15 a 20 h
Dissabtes de 9 a 14 h

Ubicació:
Ubicació: BILBAO
Mondragon Unibertsitatea - Campus Bilbao AS Fabrik
Olagorta Kalea, 26 - Bilbao
-------------------------------------
BARCELONA
Virtual
-------------------------------------
TARRAGONA
Virtual
-------------------------------------
ZARAGOZA
Virtual
Plànol de situació:

BILBAO


Preu:
8600 €
Beques i facilitats de pagament:

S'aplicarà un descompte del 10% als ex-alumnes de cada entitat.

Contacte:
Telèfon de contacte:
Si vols informar-te o vols resoldre qualsevol dubte pots escriure a la següent adreça de correu electrònic mith@mondragon.edu o pots trucar al 647504100.
Entitats col·laboradores:

Impulsat per:


Logo Mondragon        Logo UPV        


Logo UPC        


 Logo UZ        


  
   
         

         

Temari del curs