Diploma d'especialització en Règim Jurídic de la Vinya i el Vi

Fitxa Tècnica

Temari del curs

Mòdul:
M1. Model jurídic administratiu
ECTS:
1
Durada:
12 h.
Contingut:

1. Introducció històrica sobre la vinya i el vi.

2. Models comparats.

Mòdul:
M2. Model jurídic administratiu
ECTS:
3
Durada:
30 h.
Contingut:
  1. E-administració i procediment administratiu comú.
  2. Serveis públics.
  3. Contractació administrativa.
  4. Activitat de foment.
  5. Activitat de limitació.
  6. Transparència i bon govern.
  7. Protecció de dades i accés a la informació.

 

Mòdul:
M3. Règim jurídic
ECTS:
4,5
Durada:
44 h.
Contingut:
  1. Intervenció administrativa en la vinya i el vi.
    • Marc normatiu europeu, estatal i català del sector vitivinícola.
    • Marc normatiu específic dels vins ecològics, biodinàmics i aromatitzats.
    • Vins de finca qualificada.
  2. Ordenació vitícola.
    • Règim d’autorització de plantacions de vinya. Registre vitivinícola de Catalunya i targeta vitícola.
  3. Protecció de l’origen dels vins de qualitat.
    • Denominacions d’origen protegides. Règim jurídic.
    • Plecs de condicions de les DOP.
  4. Organització administrativa de les DOP.
    • Òrgans de gestió de les denominacions d‘origen vitivinícoles catalanes: naturalesa, funcions, organització i funcionament.
    • Règim electoral dels consells reguladors.
    • Registres dels consells reguladors.
  5. Responsabilitats de l’ordenació vitivinícola.
  6. Tutela judicial de l’ordenació vitivinícola.

Mòdul:
M4. Control administratiu
ECTS:
2,5
Durada:
26 h.
Contingut:
  1. Control administratiu.
    • Certificació de la qualitat del producte.
    • Auditoria anual.
    • Compliment del plec de condicions.
    • Auditoria anual per al compliment del plec de condicions i millora continuada de la certificació de producte.
    • Aplicació de la tecnologia Blockchaina les auditories de les DOP.
    • Inspecció vinícola.
  2. Règim sancionador del vi.
    • Marc legal.
    • Competència.
    • Infraccions i sancions.
    • Procediment sancionador. 
    • Règim penal.
  3. Organolèptica i panel de tast de consumidors.
    • Verificació tècnica voluntària.

Mòdul:
M5. Àmbits sectorials
ECTS:
3,5
Durada:
34 h.
Contingut:
.
  1. Règim econòmic i fiscal de la producció vitivinícola.
  2. Acció administrativa de foment del sector de la vinya i el vi.
    • Ajuts i subvencions al sector de la vinya i el vi.
    • Ajuts en el marc de l’Organització Comuna de Mercats (OCM).
    • Captació d’ajuts a la innovació.
  3. Contractació del sector vitivinícola.
  4. Comercialització estatal i internacional vinícola.
  5. Recerca vitivinícola.

Mòdul:
M6. Règim jurídics específics
ECTS:
2,5
Durada:
24 h.
Contingut:
  1. Règim jurídic d’empreses i formes societàries.
  2. Protecció marques i de les DOP en règim mercantil.
  3. Règim jurídic de la publicitat i màrqueting.
  4. Règim jurídic de l’etiquetatge.

Mòdul:
M7. Gestió vitivinícola
ECTS:
2,5
Durada:
24 h.
Contingut:
  1. Règim d’autoritzacions de cellers.
    • Llicència d‘obertura.
    • Autorització ambiental.
    • Autorització alimentària.
  2. Gestió de cellers.
  3. Gestió d’empreses vitivinícoles.
  4. Producció ecològica.
Mòdul:
M8. Nous models
ECTS:
1,5
Durada:
16 h.
Contingut:
  1. Noves experiències.
  2. Fòrum de DOP.
  3. Cloenda 

Mòdul:
Praxi integrada
ECTS:
2
Durada:
20 h.
Contingut:

L'objectiu d'aquest mòdul és guiar l’alumnat en l’aplicació pràctica dels coneixements adquirits a través de la realització d’exercicis pràctics al final de cada mòdul i la realització d’un exercici o treball final.

Mòdul:
Projecte final
ECTS:
7
Durada:
70 h.
Contingut:

L’alumne podrà dissenyar estratègies per afrontar les situacions que seran transferibles a la seva pràctica professional.

Inscripció