Canvi climàtic, riscos i oportunitats per al sector vitivinícola

Fitxa Tècnica

Temari del curs

Mòdul:
Canvi climàtic, riscos i oportunitats per al sector vitivinícola
Durada:
26 h.
Contingut:

Dia 1.(22/03) Sessió inaugural i conferència de Sr. Torres i Dra. Manola Brunet

 

Dia 2. (29/03) Conceptes sobre canvi climàtic i medi ambient

Què és el canvi climàtic i com ens afecta. Concepte i evolució històrica del canvi climàtic a diverses escales.

Medi ambient i sostenibilitat i la seva aplicació al mon empresarial i rural.

Professors: Javier Sigró/Enric Aguilar (Centre en Canvi Climàtic, Geografía, URV) i Oscar Saladie(Geografia URV/ Director de la càtedra DOW de desenvolupament sostenible)

Dia 3. (05/04) Productes i aplicacions climàtiques. Serveis climàtics.

Introducció del concepte de Serveis Climàtics, adaptació de la informació climàtica a la producció de la viticultura. Taller pràctic sobre predicció estacional adaptada a la vinya.

Professors: Ernesto Rodríguez (Jefe Área de Evaluación y Modelización del Clima AEMET), Sonia Quiroga (Dept. Economía, Universidad de Alcalá de Henares)

Dia 4. (12/04) Petjada de CO2 i petjada hídrica. Càlcul d’emissió al celler i a la vinya

Sessió dividida en dos parts  destinades al desenvolupament de eines per calcular les emissions dintre del celler i a la vinya (petjada de CO2) i de la petjada hídrica dels mateixos i a l’exemple de càlculs de petjades reals a explotacions vitivinícoles i altres.

Professor: Carles M. Gasol (Director de projectes d’INÈDIT i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA))

Dia 5. (26/04) Model d’adaptació empresarial al canvi climàtic

Sessió dedicada a explicar la recerca pròpia, les conclusions sobre la mateixa i les decisions empresarials que TORRES ha realitzat en funció del canvi climàtic observat i previst.

Professors: Josep Maria Ribas/Xavier Sort

Dia 6. (03/05) Eficiència hídrica en la vinya i propostes d’eines per la gestió de la producció

Una primera part orientada a les necessitats de reg i optimització del reg deficitari en vinyes enfront el canvi climàtic  i una segona dedicada al desenvolupament de eines per la millora de la gestió de la producció de la vinya enfront el canvi climàtic

Professors : Joan Girona (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA))

Dia 7. (10/05) Adaptació de les varietats de vinya al canvi climàtic

Necessitats i adaptació de diferents tipus de vinya enfront diferents tipus de clima. Exemple aplicats a estacions pirinenques i del Penedés

Professor: Carme Domingo (INCAVI)