Gestió i Organització Vitivinícola

Fitxa Tècnica

Temari del curs

Mòdul:
Disseny i planificació estratègica
ECTS:
3
Durada:
22 h.
Contingut:

1.    Context sectorial i entorn competitiu en transició

  • Economia vitivinícola
    • Els mercats agraris
    • Anàlisi del sector agrari
    • El sector vitivinícola a Catalunya i Espanya 
    • Marc institucional pel sector vitivinícola
  • Entorn de la UE
    • Model vitivinícola europeu
    • La Política Agrícola Comú (PAC) – Antecedents , Objectius i principis
    • La Agenda 2000
    • Instruments financers : el FEOGA (Fons Europeu d’Orientació i Garantia Agrícola)
    • La PAC i la ampliació de la UE
  • Entorn internacional
    • Mercats mundials : comerç interior i exterior
    • Mecanismes de regulació de mercats
    • Principals zones de producció : Europa , Amèrica , Oceania , Àsia i Nord Amèrica.
  • Entorn legal 
    • Legislació internacional, comunitària i estatal
    • Dret vitivinícola : la nova llei del vi
    • Fiscalitat d’empreses vitivinícoles
    • Propietat industrial: Patents, marques, Denominacions d’Origen
    • Seguretat i qualitat alimentària: certificacions

2.    Estratègia i creixement empresarial

  • L’empresa en el context del sistema econòmic
  • Anàlisis estratègic: estructura competitiva i anàlisi intern
  • Formulació de l’estratègia
  • Models organitzatius
  • Adequació organitzativa
  • Implantació de l’estratègia
  • Control i seguiment de l’estratègia
Mòdul:
Màrqueting i comercialització. Joc de Simulació
ECTS:
2
Durada:
36 h.
Contingut:

1.    Màrqueting. Claus de l’èxit i referents

  • Orientació de les empreses
  • Claus de l’èxit i errades més comuns
  • On juguem.
  • Perquè venc o no
  • Models referents. Les 15 Ps.

2.    Model de negoci

  • Referents a mida
  • Estratègies empreses vitivinícoles
  • Plans de màrqueting més adients
  • Formulació estratègica: valor – segmentació –posicionament
  • Casos pràctics


3.    Propostes de valor i pricing

  • Què presentem al mercat
  • Què valoren els consumidors
  • Què valoren els distribuïdors
  • Consells en aplicació i decisions de prez


4.    Comunicació, impulsió i distribució

  • Plans de Comunicació eficaços
  • Estructura de plans de comunicació a curt o llarg termini
  • Casos pràctics
  • Publicitat i relacions públiques
  • Imatge i branding
  • Altres models de comunicació
  • Models de distribució.

5.    Postvenda, promocions i relacions

  • Relacions amb clients
  • Fidelització
  • Promocions de vendes
  • Influència

6.    Consells útils

  • Volem fer diners o fer vi?
  • Casos de treball
  • Plans de màrqueting: grans empreses, petites empreses
  • Plans de màrqueting: nous mercats
  • Oportunitats i networking
  • Influència

7.    Joc de simulació

  • Investigació de mercats
  • Creació de marques
  • Creació de proposta de valor i missatges
  • Treball en equip
  • Medis de comunicació
  • Joc de Simulació: Fem un Tastavins?
Mòdul:
Màrqueting internacional, branding i màrqueting digital
ECTS:
1,5
Durada:
27 h.
Contingut:

1. Disseny d’una estratègia d’internacionalització pel sector de vins i caves

  • Segmentació adequada del mercat
  • Definir estratègia de desenvolupament de negoci a nivell internacional
  • Posicionament en preu en funció dels costos operatius
  • Exemples reals

2. Optimització dels recursos de trade màrqueting a nivell internacional

  • Prospecció dels actors claus en la Distribució
  • Selecció dels canals de retail
  • Aprendre eines de negociació pel canal retail export
  • Casos pràctics

3. Introducció al Marketing Digital

  • Desmentim mites. Res és fàcil. I menys el marketing digital
  • Diferències principals amb el marketing tradicional: el ROI els canals

4. L'estratègia DIGITAL

  • Així, què vull fer a internet?
  • La Ultra-Segmentació: la base de tot plegat 
  • L’embut de conversió i El mundo al revés: “l’embut capgirat”: cal prendre-s’ho amb Calma.
  • L’iceberg d’internet: els CMS’s + Responsive Design, o com es veu la meva botiga en dispositus mòbils
  • Plugins varis que fan gairebé massatges! Des dels més enfocats al CRO fins als complementàris per a la correcta gestió del meu ecommerce: Transport, sistemes de pagament, seguretat...

5. I un cop ja sé què he de fer... com ho faig perquè em trobin?

  • Què he de fer per què google ens trobi i surti jo el primer? SEO local i SEO bàsic
  • I tot depèn de google?.... A la xarxa cada dia hi ha més opcions per a donar-se a conèixer. Altres formes de generar trànsit
    • Emailmarketing
    • SEM
    • Marketing de continguts
    • Xarxes Socials B2C, principalment Facebook
    • Publicitat segmentada
  • El marketing de continguts de qualitat.

 6. Introducció a l'analítica WEB. Els KPI’s

Mòdul:
Direcció d'equips i habilitats directives
ECTS:
3
Durada:
23 h.
Contingut:

1.    Direcció de persones i d´equips

  • Aprofundir en les claus de l’èxit
  • Mapa de competitivitat
  • Rols i tasques del comandament
  • Conèixer més a les persones
  • Innovem en la gestió

2.    Desenvolupament de competències

  • Saber transmetre millor
  • Saber dir les coses. Assertivitat
  • Saber donar ordres
  • Saber persuadir amb eficàcia
  • Saber rebre i emetre crítiques

3.     Lideratge en temps de transformació

  • El comportament de les persones dins de les organitzacions
  • Treball en equip
  • Liderar en temps de canvi
  • Gestió del temps

4.    Lideratge en temps de transformació

  • El comportament de les persones dins de les organitzacions
  • Treball en equip
  • Liderar en temps de canvi
  • Gestió del temps

5.    El líder eficaç

  • Estils de lideratge
  • Factors decisius per a assolir objectius
  • Competències de coaching
  • Enfortiment del feedback

6.    Gestió de situacions conflictives

  • Resolució de conflictes
  • Gestió de crisi corporativa
  • Negociacions complexes
Mòdul:
Gestió d'aprovisionaments, logística i distribució
ECTS:
2
Durada:
18 h.
Contingut:

1. Aprovisionament

  • Organització de l´aprovisionament dins l'empresa
  • Principis bàsics d’aprovisionament (punt de comanda, lead time...)
  • Diferents tipus d’aprovisionament
  • MRP
  • Principals components d´una bodega i característiques d'aprovisionament de cadascuna
  • Avaluació de proveïdors
  • KPIs bàsics d´aprovisionament

2. Aprovisionament

  • Control de recepcions
  • Organtizació interna
  • Control d’expedicions
  • Diferents sistemes d’estanteries (dinàmiques, drive in...)
  • Maquinaria: trilaterals, preparadores, trans-elevadors,... 
  • Etiquetatge: EAN13, DUM14, EAN 128
  • RFID
  • Sistemes de Piking per veu, pick to voice,...
  • SGA i exemples
  • KPIs bàsics de magatzem

3. Distribució:

  • Estils de distribució i avantatges i inconvenients (distribuïdor, client final)
  • Agencies externes (cotitzacions) i autonoms vs personal propi de transport
  • Exportació: documentacions (CMR, BL, DA500)
  • Visió d´incoterms i cotitzacions de contenidors
  • Mètodes de trincatge de carrega ( bosses de aire,...) 
  • Sistemes de seguiment de flota de vehicles ( controls de temperatura, localitzacio)
  • KPIs bàsics de distribució
     

 

Mòdul:
Gestió financera
ECTS:
3
Durada:
27 h.
Contingut:

1 Gestió econòmic-financera i sistemes d’informació per a la direcció

  • La realitat empresarial i el seu entorn. Factors de canvi.
  • Introducció a la comptabilitat
  • Anàlisi de Balanços i comptes d’explotació
  • Gestió pressupostària i tresoreria
    • La previsió d’ingressos i despeses
    • La confecció del pressupost i el pla de tresoreria
    • El control pressupostari
    • Fonts de finançament
    • Negociació bancària
    • La gestió dels excedents de tresoreria
    • Avaluació de les alternatives d’inversió
    • Analítica de costos
    • Determinació del  cost de productes i serveis
    • El control i la reducció de costos

2 Gestió fiscal

  • Procediments tributaris d’aplicació al sector
  • Obligacions formals a nivell fiscal de les empreses i dels empresaris
  • Impostos: Societats, IVA, IRPF
  • Actuacions en casos d’inspeccions tributàries i fiscals

Inscripció